Zelený čaj – kouzelný nápoj?

Zelený čaj je znám již více než pět tisíc let. Kromě své chuti má také velmi široké spektrum léčivých vlastností. Za své cenné vlastnosti vděčí procesu obrábění. Aby zelený čaj vznikl, musí být lístky zpracovány nejpozději hodinu po utržení, než začnou fermentovat.

Díky tomu, že lístky zeleného čaje nepodléhají fermentačním procesům, zachovávají si prakticky všechny cenné látky. Podle mínění obyvatel Japonska pravidelné pití zeleného čaje podporuje léčbu více než 60 různých nemocí. V zeleném čaji najdeme širokou škálu různých látek s prokázanými blahodárnými účinky na lidský organismus.

Předně sem můžeme zařadit celou sadu polyfenolů vykazujících různé aktivity a dále sloučeniny patřící do skupiny katechinů, což jsou velmi silné antioxidanty. Zelený čaj také obsahuje třísloviny, alkaloidy, lipidy, aminokyseliny, tein a vitamíny (včetně A, B, C, E). Zelený čaj je také zdrojem vápníku, draslíku, mědi, zinku, manganu a fluoru.

Úžasná síla zeleného čaje

Zelený čaj je nápoj s výjimečnými zdravotními vlastnostmi. Japonci tvrdí, že lidé, kteří pijí asi 4 až 10 šálků zeleného čaje denně, si prodlouží život v průměru asi o 3 roky. Vědci z Nizozemí se zase domnívají, že 4 šálky tohoto nápoje denně zamění riziko rozvoje arteriosklerózy.

Z tohoto a mnoha dalších důvodů vědci doporučují vypít alespoň pár šálků zeleného čaje denně – pro zábavu a pro jeho zdravotní přínosy. Výzkumy o vlivu zeleného čaje na lidský organismus dokazují, že dokáže chránit náš mozek před řadou nemocí a také před stařeckými demencemi.

Polyfenol, který obsahuje, je spojován s toxickými látkami, jako je peroxid vodíku a beta-amyloid, které hrají velmi důležitou roli při vzniku Alzheimerovy choroby. Po vstupu do těla se polyfenoly rozkládají a přeměňují toxické složky na směs sloučenin, které nemají negativní vliv na lidský organismus.

Zelený čaj – zdravá stimulace

Japonští vědci jsou toho názoru, že pitím 4 až 10 šálků zeleného čaje denně se nejen staráme o své zdraví, ale také si můžeme prodloužit život v průměru o 3 roky. Stejně tak si Nizozemci myslí, že čtyři šálky zeleného čaje denně snižují výskyt arteriosklerózy.

Z tohoto důvodu vědci doporučují vypít pár šálků tohoto nápoje během dne – jak pro radost, tak pro naše zdraví. Současné výzkumy ukazují, že zelený čaj může chránit lidský mozek před různými formami stařecké demence. Vědci prokázali, že polyfenoly přítomné v zeleném čaji jsou vázány na toxické sloučeniny, jako je beta-amyloid a peroxid vodíku, které hrají důležitou roli v procesu souvisejícím s rozvojem Alzheimerovy choroby.

Zelený čaj je také velmi atraktivní přísadou používanou při výrobě mnoha kosmetických přípravků. Je cenným zdrojem řady látek patřících do skupiny antioxidantů, jejichž působením je eliminace volných radikálů a oddálení procesu stárnutí pokožky.