Význam vody pro zdraví

Jeho roli pro zdraví a život obecně nelze přeceňovat. I mírné snížení hladiny vody v těle vede k poruchám jeho fungování. Na začátku jsou problémy se soustředěním, bolesti hlavy, nevolnost až zvracení. Výčet následků i mírné dehydratace je dlouhý, protože voda ovlivňuje mnoho životně důležitých funkcí organismu.

Proto byste se měli starat o jeho pravidelné doplňování. I když nevedete nijak zvlášť aktivní životní styl. Voda je hlavní složkou mozku. I jeho malý nedostatek mu může hodně ublížit. Pitná voda a doplňování tekutin je jedním ze základních předpokladů zdravého životního stylu.

Raději se vyhněte všem slazeným nápojům a místo nich sáhněte po vodě. Jeho typ je dobrý, aby odpovídal vašemu životnímu stylu. Čím je aktivnější, tím bohatší na minerály by měla být voda, po které sáhnete. Zdravý životní styl zahrnuje spoustu aktivit. Při tom se ztrácí hodně vody. Proto by měla být jeho hladina doplněna.

Zdraví počítáním kalorií

Na otázku, kolik kalorií by měl člověk denně přijmout, neexistuje jednoznačná odpověď. Je mnoho faktorů, které tuto hodnotu ovlivňují. Obecně se uznává, že muži potřebují o něco více kalorií než ženy. To lze vidět například na základě průměrných kalorických hodnot pro každé pohlaví. U žen se pohybují kolem 2000 kalorií, zatímco mužům se doporučuje konzumovat o 500 více.

Tyto hodnoty se však mohou změnit, když se vezmou v úvahu další faktory ovlivňující energetické potřeby jednotky. Kromě pohlaví je důležitý i věk. Například muži po padesátce mohou potřebovat asi tolik energie jako žena po padesátce.

Pro vytvoření uceleného obrazu je však třeba vzít v úvahu i životní styl a velmi individuální ukazatel, kterým je rychlost metabolismu. V konečném důsledku je potřeba energie ovlivněna výškou člověka a aktuálním stavem jeho hmotnosti. S ohledem na to vše se můžete postarat o optimální množství dodávané energie každý den.

Zdravé a chutné houby

Aromatické houby se často používají v polské kuchyni. Tyto houby nám poskytují nejen chuťové vjemy, ale také potřebné živiny. Na rozdíl od zeleniny a lesních hub jsou houby zdrojem vitamínu D, který je v našem klimatu nezbytný. Houby obsahují velkou skupinu vitamínů B, které podporují náš nervový systém.

Další výhodou hub je přítomnost bílkovin v nich. Tento protein je tělem nejen snadno vstřebatelný, ale také cenný. Z hlediska hodnoty není tento protein horší než protein živočišného původu. Proto se doporučují lidem, kteří dodržují vegetariánskou stravu. Houby jsou zdrojem kyseliny listové, která je pro těhotné ženy nezbytná.

Kyselina listová také zabraňuje anémii a podporuje její léčbu. Pravidelně konzumované houby dodávají tělu stopové prvky, jako je měď, selen a fosfor. Můžeme je jíst po uvaření či dušení, ale i syrové. Syrové zachovává více živin.