Doplňky stravy – co se o nich vyplatí vědět?
Každý dnes mluví o doplňcích stravy. Jsou však skutečně zdravé a vyplatí se je používat? Doplňky stravy lze zakoupit téměř v každém obchodě a lékárně, ale ne každý ví, jaký je účel jejich působení a jak jejich příjem působí na organismus.
Doplňky stravy obsahují mnoho vitamínů, stejně jako mikroživiny, makroživiny a další živiny, které naše tělo potřebuje. Díky doplňkům stravy můžeme tělu jednoduše dodat látky, které potřebuje. Tím se zabrání nedostatku vitamínů a minerálů, které mohou vést k nepříjemným následkům a dokonce k onemocnění.
Je však třeba připomenout, že doplňky stravy nejsou léčivé přípravky – nemohou vyléčit žádnou nemoc. Vyplatí se tedy užívat doplňky stravy? Ano, ale musíte vědět, že zdravou stravu a správnou životosprávu nenahradíte užíváním vitamínových tablet. Doplňky jsou účinné pouze tehdy, jsou-li doprovázeny správnou stravou.
Železo – suplementace stojí za zapamatování
Často slýcháme, že železo je prvek, který by v našem jídelníčku nikdy neměl chybět. Bez správného množství železa naše tělo nemůže normálně fungovat. Lidské tělo není schopno si železo vyrobit samo, proto mu musí být dodáváno potravou.
V těle se železo používá k produkci hemoglobinu, důležité složky krve. Jeho nedostatek obvykle způsobuje anémii. Nedostatek železa tedy může nastat při velké ztrátě krve. Přebytek železa však tělu také neprospívá. Může vést mimo jiné k hormonálním poruchám či depresím či osteoporóze.
Stojí za to zajistit, aby naše tělo dostávalo každý den správné množství železa. Jaké potraviny obsahují hodně železa? Největší množství železa se nachází v mase, zejména ve vnitřnostech. Hodně železa je také v luštěninách. Vyplatí se dbát na zdravou výživu – díky ní naše tělo správně funguje.
Široká fazole úkoly
Jeho výskyt v obchodech a stáncích znamená, že léto je v plném proudu. Sezóna fazolí je velmi krátká, tak tuto dobu využijte. V minulosti se fazole jedly pouze teplé a dodnes nejoblíbenější formou podávání je příprava ve vodě a podávání se solí, máslem nebo pomazánkou. Bean sám si nikdy nenašel cestu do salonů.
Obvykle byla považována za poměrně běžnou potravinu. Jako všechny luštěniny je i dost těžká, zasytí a bohužel nadýmá. Mnoha lidem vadí i jeho charakteristický zápach. Příznivci bobů ho však oceňují pro příliš velké dávky bílkovin, díky nimž jednak zpestřují jídelníček, a jednak nám umožňují nahradit živočišné bílkoviny, když nejíme ryby nebo maso .
V bobu obecného najdeme také cennou vlákninu podporující trávicí procesy a kyselinu listovou. Bobule jsou poměrně kalorickým produktem, ale rychle zasytí, a proto je těžké jíst přehnaně. Je tedy dobré to využít, dokud máte čas.