Průvodce proteinovými doplňky

Koncentrát, izolát, hydrolyzát, ze syrovátky nebo kaseinu, z kravského mléka nebo sóji? To jsou jen některé z otázek, které si začínající konzumenti proteinových doplňků pokládají. Níže uvádíme některé informace, které vás mohou navést na tu správnou „stopu“.

Koncentrát z izolátu se liší koncentrací bílkovin ve vztahu k ostatním složkám živiny. V případě koncentrátu je to asi 80 %, přičemž izolát má speciálně připravený protein, zabírající až 95 % celkového složení.

Živina může mít také kompletní a neúplné bílkoviny, což ovlivňuje její účinnost. To lze zkontrolovat čtením, kolik typů aminokyselin je v živinách. V této hře vítězí živočišné bílkoviny (nejoblíbenější je kravské mléko), rostlinné bílkoviny (např. sója) jsou na tom o něco hůře.

Mezi dostupnými proteinovými doplňky najdeme ty, které se věnují redukci tuku a rozvoji svalové tkáně, ale i předtréninkové a regenerační doplňky. Při nákupu produktu se vyplatí seznámit se s jeho složením a obecně převažujícími názory. Jeho fungování je však nejlepší ověřit na vlastním těle.

Jsou proteinové doplňky bezpečné?

Každou chvíli se obnovuje konverzace o bezpečnosti užívání proteinových doplňků pro sportovce. Mnoho lidí si klade otázku, zda jsou tyto produkty zdravé a zda jejich pravidelné používání přináší očekávané výsledky. Mnoho z těchto lidí se také ptá, zda užívání proteinových doplňků má negativní účinky.

Odpovědi na tyto otázky pocházejí především od výrobců tohoto typu produktů, ale také od samotných dietologů a sportovních trenérů. Zajišťují, aby jejich výrobky byly především bezpečné, pokud spotřebitel dodržuje konkrétní doporučení výrobce. Proslýchá se, že tyto doplňky mohou zveličovat svaly do nepřirozených velikostí – to není možné.

Platí, že racionální dávkování živin a dodržování pokynů výrobce či dietologa je zárukou bezpečnosti při konzumaci živin. Jejich správné fungování závisí také na dodržování těchto pravidel. Živiny poskytují cenné živiny a jsou laboratorně testovány.

Perfektní proteinový doplněk – kasein

Kasein je výborný proteinový doplněk. Je ideální pro všechny, kteří provozují závodní sporty. Používat by ho měli i ti, kteří chtějí krásný tvar těla, protože skvěle stimuluje regeneraci svalové tkáně a také usnadňuje a urychluje její rozvoj.

Kasein je přírodní protein nacházející se v mléce. Vytváří kulovité, velmi porézní shluky zvané micely. Často se proto můžete setkat s pojmem micelární kasein, což znamená, že se získává z mléka. Tato hodnotná sada proteinů, které tvoří kasein, obsahuje mnoho vysoce hodnotných aminokyselin, včetně těch hodnotných jako glutamin nebo větvené aminokyseliny BCAA.

Kasein používáme především jako výborný kondicionér, který chrání svaly před potréninkovým katabolismem i v noci. Nejčastěji se používá večer, někdy místo posledního jídla. Vyrábí se v různých příchutích a formách vč. malát, monohydráty a keratiny.