Dieta „E“ – co to je a čím se můžete sami podpořit?

Vitamin E je jedním z nejdůležitějších pro fungování našeho těla. Je známý jako vitamín zdraví a mládí a skutečně má tendenci brzdit procesy stárnutí. To však není jeho jediná funkce. Vitamin E také podporuje činnost oběhového systému a chrání před trombózou, aterosklerózou a špatným cholesterolem.

Neustálý přísun vitamínu E také prodlužuje životnost červených krvinek a podporuje náš nervový systém zlepšením toku nervových vzruchů. Vitamin E je považován za velmi silný antioxidant. Díky tomuto působení se předpokládá, že má protirakovinné vlastnosti. Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích.

Jeho nadbytek se z těla nevylučuje, ale hromadí se v tukové tkáni. Proto je zřídka možné vést k jeho nedostatku. Nedostatek vitaminu E se projevuje únavou, kožními a svalovými problémy. Náš jídelníček zahrnuje především rostlinné oleje, ořechy, špenát, žloutky, bílé zelí, klíčky a celozrnné výrobky.

Ananas pro sportovce

Sportovci by měli často jíst čerstvý ananas. Nejdůležitější by pro ně měl být bromelain, což je enzym s léčebným účinkem. Umožňuje tělu mnohem rychleji se vypořádat s modřinami, modřinami, výrony a otoky.

Bromelain podporuje hojení ran. Je také známý pro své protizánětlivé a analgetické vlastnosti, které přispívají k regeneraci svalů a kloubů po intenzivním cvičení. Je také důležité, že bromelain podporuje vstřebávání bílkovin, které jsou zase přirozenými stavebními kameny svalové tkáně. Svaly tedy budujeme tím, že jíme porci ananasu.

Ananas je také zdrojem železa, mědi a manganu – prvků, které jsou zodpovědné za stavbu silných kostí. Mangan také usnadňuje vstřebávání vápníku naším tělem a také jeho vstřebávání do kostní tkáně. Měď zase hraje velmi důležitou roli při tvorbě kolagenu – bílkoviny, která je součástí našich kostí a kloubů. Vysoký obsah vitamínů A a C zvyšuje obranyschopnost organismu, vitamíny skupiny B přispívají ke zlepšení stavu vlasů, pokožky a nehtů.

Černé zlato – americká borůvka

Naše země je absolutní evropskou jedničkou v produkci amerických borůvek. Toto ovoce na řece Visle je stejně oblíbené jako borůvka a přitom mnohem snadněji dostupné a cenově dostupné. Americká borůvka se vyznačuje vysokými nutričními hodnotami a také léčivými vlastnostmi potvrzenými výzkumy.

Borůvky poskytují našemu tělu mnoho vitamínů: A, B, C, E a PP, stejně jako makro- a mikroprvky. Najdeme zde mimo jiné zinek, měď, draslík, hořčík, železo a selen. Borůvka je také ideálním zdrojem antioxidantů a anthokyanů. To vede k tomu, že odborníci na výživu doporučují zařadit borůvky do jídelníčku jako součást prevence rakoviny.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat kyselině egalové, která snižuje riziko rakoviny jater, plic a trávicího traktu. Třísloviny, které dodáváme ke každé porci borůvek, utěsňují sliznice a vláknina pomáhá odvádět z těla toxiny a nepotřebné, ba i škodlivé produkty látkové výměny.